Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Mozaik Down sendromu, genetik bir durum olup, bireylerin bazı hücrelerinde normal kromozom sayısı bulunurken, diğerlerinde fazla kromozom bulunmasıyla karakterizedir. Bu durum, belirtilerin daha hafif olmasına yol açabilir. Eğitim ve destekle, bu bireyler yaşamlarını daha bağımsız sürdürebilir.
Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
04 Eylül 2024
Mozaik Down Sendromu

Çevremizde gördüğümüz Down sendromlu bireylerin rahatsızlıklarının hepsinin aynı düzeyde olduğunu sanırdık. Ancak gelişen teknoloji ve tıp alanındaki bilimsel çalışmalar, Down sendromunun genetik yapısının anne ve babadan aldıkları kromozom sayısına bağlı olduğunu ve bu kromozom sayılarının farklılık gösterebileceğini ortaya koymuştur. Down sendromu, üç farklı alt tipe ayrılmaktadır: Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik. Bu sendrom ilk olarak 1866'da Dr. John Langdon Down tarafından 'özel bir zeka geriliği' olarak tanımlanmıştır. Down sendromlu kişilerin çekik gözlü olmaları ve Moğol insanlarına benzerlikleri sebebiyle uzun yıllar 'mongolizm' ve 'mongol' isimleri ile anılmıştır. Down sendromu, tüm bölgelerde, sosyal ve ekonomik sınıflarda görülmektedir. Down sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, kromozom bozukluğu olduğu ve hücre bölünmesi sırasında oluştuğu bilinmektedir.

Normal bir insan 23'ü anneden, 23'ü babadan olmak üzere toplam 46 kromozoma sahiptir. Down sendromunda ise 21. kromozomda iki kromozom yerine üç kromozom bulunmaktadır. Down sendromlu vakaların sadece %1'i mozaik türü Down sendromuyla açıklanmaktadır. Bu sendromda bazı hücreler normal olarak 46 kromozoma sahipken, bazı hücrelerde kromozom sayısı fazladır. Mozaik Down sendromu bulunan kişilerde çoğu hücrede kromozom sayılarının normal olmasından dolayı Down sendromunun tipik özelliklerinin tümü görülmeyebilir. Mozaik Down sendromlu kişilerde zihinsel gerilik ve yetersizlik hafif düzeydedir. Normalde IQ 100 iken, Down sendromlu kişilerde IQ 50'dir. Ancak mozaik Down sendromlu kişilerde IQ oranı diğer Down sendromlu bireylere oranla %30 daha fazladır.

Mozaik Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Down sendromunun doğumdan önce anne karnında hiçbir belirtisi yoktur. Anne karnındaki bebeğin Down sendromlu olup olmadığı üç farklı testten sonra anlaşılmaktadır. Bazı kadınlar düşük riski sebebiyle bu testleri yaptırmamaktadır. Bebeği kaybetmek yerine Down sendromlu bir bebek dünyaya getirme riskini tercih ederler. Bir bebeğin Down sendromlu olup olmadığı doğumdan sonra fiziksel olarak görülebilir. Bu belirtiler yassı yüz, küçük baş ve küçük kulak, kısa boyun, ağızdan taşan dil ve yukarıya doğru eğilimli gözlerdir. Ancak mozaik Down sendromunun belirtileri pek fazla değildir. Çoğu hücredeki kromozom sayısı 46 olduğundan, belirtileri de fazla değildir.

Mozaik Down Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüm Down sendromlarında olduğu gibi mozaik Down sendromunda da tedavi yoktur. Anne ve babalar, bu sendromu taşıyan çocuklarının başarılı olması ve erken gelişimleri için alacakları eğitimlerle onlara yardımcı olabilirler. Özellikle mozaik Down sendromu, diğer Down sendromlu bireylere göre duyusal, fiziki ve motor becerilerini daha iyi kullanabildiklerinden, eğitimlerini diğer Down sendromlu bireylerden daha iyi alır ve yaşamlarını tek başlarına sürdürebilecek seviyeye gelebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

T21 annesi

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Benim oglum mozaik daun sendromlu.hamilelikde normal denmisdi fakat 1aylikken bildik. El cizgisi normal insanlardaki gibi fakat gelisim cok zayif noraml daunlardan 1 tik becerlikli cok deyil.inat asiri fazla

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili T21 annesi,

Öncelikle, oğlunuzun yanında olduğunuz ve gelişimini yakından takip ettiğiniz için sizi tebrik ederim. Her çocuğun gelişim süreci farklılık gösterebilir ve bu süreçte sabırlı olmak çok önemlidir. Mozaik Down sendromuna sahip çocuklar, genellikle diğer çocuklara göre farklı gelişim özellikleri gösterebilir. Bu durum kimi zaman avantaj sağlasa da, kimi zaman zorlukları da beraberinde getirebilir.

İnatçılık da çocukların gelişim sürecinde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve bu davranışla başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirilebilir. Bu süreçte profesyonel destek almanız, size ve oğlunuza çok yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yeteneklerini ve güçlü yönlerini keşfetmek ve onları teşvik etmek de önemli bir adım olacaktır.

Umarım bu yolculukta her şey gönlünüzce olur ve oğlunuzla birlikte mutlu, sağlıklı günler geçirirsiniz.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Down Sendromu Tedavisi

Down Sendromu Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Down Sendromu Kan Testi

Down Sendromu Kan Testi

Down Sendromu Ultrason Bulguları

Down Sendromu Ultrason Bulguları

Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Yeni Doğan Çocukta Down Sendromu

Yeni Doğan Çocukta Down Sendromu

Down Sendromu Genetik Midir?

Down Sendromu Genetik Midir?