Down Sendromu Kan Testi
08 Temmuz 2024

Down Sendromu Kan Testi


Down sendromu, bir hastalıktan ziyade, bebeğin oluşumu esnasında normalde olması gereken 46 kromozom yerine, 21. kromozomun çift olarak oluşmasından kaynaklanarak toplamda 47 kromozoma ulaşması ile meydana gelen bir durumdur. Down sendromlu çocuklarda görülen farklılıklar arasında çekik gözlü olmak, zeka geriliği, fiziksel gelişimde sorunlar ve öğrenme güçlüğü gibi belirtiler yer alır. Bu durum, ikinci bir 21. kromozomun varlığından kaynaklanır. Ortalama olarak, özellikle otuz beş yaş üstü doğumlarda görülme sıklığı artan bu durum, dünya genelinde yaklaşık olarak her sekiz yüz doğumda bir bebekte görülür.

Down Sendromu Kan Testi Nedir?

Down sendromu kan testi, anne karnındaki bebekte Down sendromu olup olmadığını anlamak için yapılan bir testtir. Özellikle gebeliğin 10-14. haftaları ve 16-18. haftalarında anneden alınan kan örnekleri ile biyokimyasal tarama yapılır. İlk kan testi olan 10-14. haftalar arasında serbest beta hCG ve PAPP-A, 16-18. haftalarda ise alfa-fetoprotein, beta hCG ve estriol düzeyleri anne kanından ölçülür. Bu yapılan testler, zeka testi değildir.

Down Sendromu Kan Testi Aşamaları

Bu testler iki aşamalı olarak yapılmakta olup, ikisi de annenin kanından alınan veriler ile gerçekleştirilir:

  • Birinci test, gebeliğin 10-14. haftalarında yapılıp, bebeğin ultrasonografi ile yaşı, burun kemiği ve kalp atımları ölçülür. Ayrıca, her bebekte o haftalarda oluşan ense kalınlığına da bakılır. Bebeğin yaşı, NT (nuchal translucency) ölçümü ve kan testleri ile risk tahmini yapılır. Bu duruma ilk trimester tarama denir.
  • İkinci trimester tarama ise 16-18. haftalarda yine anne kanı ile yapılır. Burada da kan testlerinde bakılan değerlerin sonucunda risk hesaplaması yapılır. Yani bebeğin gelişimdeki durumlar gözlemlenerek Down sendromu olup olmadığının risk analizi yapılır. Bu testler, aslında birer tarama testidir ve tanı testi olarak görülmemelidir. Amaç, tarama testi sonrasında yapılacak tanısal testin kromozom analizi ve amniyosentezin mümkün olan en az sayıdaki kişiye uygulanmasını sağlamaktır.

Tarama Testlerinin Sonuçları

Bu testler sonucunda aile bireylerine verilen "pozitif" veya "yüksek riskli" terimleri, aslında bebeğinizde Down sendromu var anlamına gelmemektedir. Aynı şekilde "düşük risk" veya "negatif" terimleri de bebeğinizde Down sendromu olmayacağı anlamına gelmez. En iyi olasılıkla bu tarama metotları ve mantığı ile her on Down sendromlu bebekten dokuzu tespit edilecek, ancak bir tanesi doğacaktır. Bu veriler, dünya genelindeki tüm tarama merkezlerinde geçerli bir orandır.

Amniosentez ve Diğer Yöntemler

Down sendromu kan testleri, bir tarama testi olup, kesinlikle bir tanı testi değildir. Down sendromu için uygulanan yöntemlerden amniyosentez, bilinenin aksine hem mali açıdan hem de gebe sağlığı açısından ekonomik bir yöntem değildir. Amniyosentez yapılan her bin işlemden iki veya beşinde gebelikte kayıplar yaşanmaktadır. Bu nedenle doktorunuz sadece tarama testi yüksek riskli olarak gelen gebeliklerde amniyosentez önerir.

Çoğul Gebeliklerde Down Sendromu Kan Testleri

Down sendromu kan testleri, çoğul gebeliklerde kullanılmaz. Nedeni, birden fazla bebek olduğunda anneden alınan kanın gereken verileri sağlıklı olarak verememesidir. İki bebeğin gelişimi birbirinden farklı olacağından yanıltıcı olabilir. Yine de çoğul gebeliklerde yapılan NT testleri, ortalama olarak çoğul gebeliklerde on Down sendromu vakasından yedisinde tahmin edilebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Down Sendromu Genetik Midir?

Down Sendromu Genetik Midir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Down Sendromu Eğitimi

Down Sendromu Eğitimi

Down Sendromu Riski Riskleri ve Sonrası

Down Sendromu Riski Riskleri ve Sonrası

Down Sendromu Dereceleri Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Down Sendromu Dereceleri Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Türleri ve Özellikleri

Down Sendromu Türleri ve Özellikleri