Down sendromu belirtileri vücudun pek çok yerinde görülebilir. Gebelik anýnda veya doðum sýrasýnda hastalýk tanýmlanabilir. Yeni doðan bebekler bu rahatsýzlýðý taþýyorlarsa görünümlerinde bazý farklýlýklar gözlemlenir.
Down sendromlu bebeklerdeki genel belirtiler nelerdir?
Bu bebekler farklý bir yüz yapýsýyla doðarlar. Baþlarý diðer çocuklara göre daha küçük ve arka kýsmý yassýdýr. Enseleri geniþ ve kýsadýr. Gözleri birbirinden ayrý ve çekik görünümlüdür. Kulaklarýn kafaya göre daha küçük olduðu gözlemlenir. Burun yapýsý köklere doðru basýk, ense boðumludur. Elleri geniþ yapýlý ve tek çizgili, parmaklar tombul ve kýsa görünümdedir. Vücut yapýlarý da týnaz ve kýsadýr. Zekâ seviyeleri diðer çocuklara göre daha düþüktür. Bu çocuklarýn doðumla birlikte tedavi altýna alýnmasý, erken ölümlerin önüne geçerek, daha iyi bir yaþam kalitesi saðlayacaktýr.
Down sendromlu çocuklarýn fiziksel özellikleri nelerdir?
Bu çocuklar göz kenarlarýndaki eðik göz çizgileri, basýk kemerli burunlarýyla dikkat çekerler. Boylarýnýn uzunluðu diðer çocuklara göre daha kýsadýr. Avuçlarýnýn ikisinde veya yalnýzca birinde tek el çizgisi bulunur. Aðýzdan sarkacak derecede geniþlemiþ bir dil, kýsa boyun, göz iris tabakasýnda beyaz benekler, ayaktaki baþparmakla yanda bulunan parmaðýn açýklýðýnýn fazla olmasý, kalp efektleri görülür. Karýn bölgesi gevþek yapýlý ve bombelidir. Bunun yanýnda eldeki beþinci parmakta esneklik, dirsek bölümünde yüksek döngü ve zekâ geriliði karakteristik özellikler arasýndadýr. Ýlk baþlarda kaslarda gevþeklik olmasý sebebiyle bebeklerin baþýný tutamama, yürüme ve oturma sorunlarý olsa da bu iþlevlerini uygulanacak tedavilerle geri kazanabilirler. Bu fiziksel farklýlýklar, saðlýk sorunu yaratmaz, ancak hastalýðýn daha kolay teþhisine yardýmcý olur.
Down sendromlu çocuklarýn nörolojik geliþimlerindeki farklar nelerdir?
% 80 oranýnda kas gevþekliði sorunu yaþayan sorunu yaþayan çocuklar, yürüme, oturma, baþlarýný tutabilme gibi becerileri daha geç öðrenirler. Öðrenme güçlüðü çektikleri bir yaþýndan sonra anlaþýlabilir. Cümle kurabilme yeteneðine 2-3 yaþlarýnda ulaþabilirler. Bazý hallerde bu daha uzun bir zamana yayýlabilir. Alýnacak özel eðitimlerle bu becerileri kazanmalarý daha çabuk gerçekleþir.
Down sendromlu çocuklardaki zekâ geliþimlerindeki farklar nelerdir?
Bu rahatsýzlýðý taþýyan çocuklarýn zekâ seviyeleri birbirinden farklý özellikler gösterir. Bebeklik dönemlerinde zekâ seviyeleri, diðer çocuklara yakýn olsa da ilerleyen dönemde sýkýntýlar artacaktýr. Erken dönem çocukluk çaðlarýnda zekâ geliþtiren eðitimler sayesinde, becerileri ve zekâ düzeylerinde geliþmeler meydana gelebilir. Bu sayede yaþam kalitelerini arttýran, normal insanlar düzeyine yakýn bir yaþam sürebilirler.