Down Sendromu Belirtileri
09 Temmuz 2024

Down Sendromu Belirtileri


Down sendromu, genetik bir farklılık olarak bireylerin vücutlarında ve gelişimlerinde çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Gebelik anında veya doğum sırasında tanımlanabilir. Yeni doğan bebeklerde bu rahatsızlığı taşıyıp taşımadıkları bazı fiziksel ve gelişimsel özelliklerle anlaşılabilir.

Down Sendromlu Bebeklerdeki Genel Belirtiler

Down sendromlu bebekler, çeşitli karakteristik fiziksel özellikler gösterirler. Bu bebeklerin yüz yapıları diğer çocuklara göre farklıdır. Başları daha küçük ve arka kısmı yassıdır. Enseleri geniş ve kısa olabilir. Gözleri birbirinden ayrık ve çekik görünümlüdür. Kulakları, kafaya göre daha küçük olabilir. Burun yapıları köklere doğru basık, ense boğumludur. Elleri geniş yapılı ve tek çizgilidir, parmakları tombul ve kısa görünümlüdür. Vücut yapıları da tıknaz ve kısadır. Zekâ seviyeleri diğer çocuklara göre daha düşük olabilir. Bu çocukların doğumla birlikte tedavi altına alınması, erken ölümlerin önüne geçerek daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir.

Down Sendromlu Çocukların Fiziksel Özellikleri

Down sendromlu çocuklar, göz kenarlarındaki eğik göz çizgileri ve basık kemerli burunlarıyla dikkat çekerler. Boyları genellikle diğer çocuklara göre daha kısadır. Avuçlarının ikisinde veya yalnızca birinde tek el çizgisi bulunabilir. Ağızdan sarkacak derecede genişlemiş bir dil, kısa boyun, göz iris tabakasında beyaz benekler, ayaktaki başparmakla yanda bulunan parmağın açıklığının fazla olması, kalp kusurları görülebilir. Karın bölgesi gevşek yapılı ve bombelidir. Bunun yanında eldeki beşinci parmakta esneklik, dirsek bölgesinde yüksek döngü ve zekâ geriliği karakteristik özellikler arasındadır. İlk başlarda kaslarda gevşeklik olması sebebiyle bebeklerin başlarını tutamama, yürüme ve oturma sorunları olabilir. Ancak bu işlevlerini uygulanacak tedavilerle geri kazanabilirler. Bu fiziksel farklılıklar, sağlık sorunu yaratmaz, ancak hastalığın daha kolay teşhisine yardımcı olur.

Down Sendromlu Çocukların Nörolojik Gelişimlerindeki Farklar

Down sendromlu çocukların %80'i kas gevşekliği sorunu yaşar. Bu nedenle yürüme, oturma, başlarını tutabilme gibi becerileri daha geç öğrenirler. Öğrenme güçlüğü çektikleri bir yaşından sonra anlaşılabilir. Cümle kurabilme yeteneğine 2-3 yaşlarında ulaşabilirler. Bazı hallerde bu daha uzun bir zamana yayılabilir. Alınacak özel eğitimlerle bu becerileri kazanmaları daha çabuk gerçekleşir.

Down Sendromlu Çocuklardaki Zekâ Gelişimindeki Farklar

Down sendromlu çocukların zekâ seviyeleri birbirinden farklı özellikler gösterebilir. Bebeklik dönemlerinde zekâ seviyeleri, diğer çocuklara yakındır ancak ilerleyen dönemlerde sıkıntılar artabilir. Erken dönem çocukluk çağlarında zekâ geliştiren eğitimler sayesinde, becerileri ve zekâ düzeylerinde gelişmeler meydana gelebilir. Bu sayede yaşam kalitelerini artıran, normal insanlar düzeyine yakın bir yaşam sürebilirler. Özel eğitim ve destekle bu çocukların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak mümkündür.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Down sendromlu çocukların gelişimini desteklemek için şu önerilere dikkat edilmelidir:

  • Erken tanı ve müdahale programlarına katılım sağlanmalı.
  • Fiziksel terapi, konuşma terapisi ve işitme terapisi gibi destekleyici hizmetlerden yararlanılmalı.
  • Özel eğitim programlarına dahil edilmeli ve bireyselleştirilmiş eğitim planları oluşturulmalı.
  • Aileler, çocuklarının ihtiyaçlarına uygun bilgi ve destek almalı.
  • Sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek için uygun sosyal etkinliklere katılım teşvik edilmeli.

Bu bilgiler ışığında, Down sendromlu bireylerin hayat kalitesini artırmak ve topluma daha iyi entegre olmalarını sağlamak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

nazli

30 Mayıs 2024 Perşembe

Ben 35haftalık gebeyim vebegimin bacak boyu 33haftada. Down sendromu olma riski nedir. Lütfen bana cvp verin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nazli Hanım,

Öncelikle endişelerinizi anlıyorum. Bebeklerin bacak boyu ölçüleri bazı farklılıklar gösterebilir ve bu tek başına Down sendromu riskini belirlemek için yeterli bir gösterge değildir. Down sendromu riskini değerlendirmek için genellikle bir dizi test ve ultrason bulgularına bakılır. Bu konuda en doğru ve güvenilir bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Size ve bebeğinize sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ülfer

Bazen ultrason da görülen gibi olmuyor bebeğin zeka testi yapıldıysa eğer bir sorun olsaydı yapılan testlerde çıkardı şuan için bir sıkıntıya kapılmayınız.

3. Cevap
cevap

aysun

Hic endişe etmeyin dowm sendromunun bir çok belirrisi var benim hamileligim boyunca bacak boyu iki hafta geriden geldi. Dowm sendromundan şuphelenildi şu an 10 aylik bir oglum var Allahima şukur sapasaglam sadece yaptiginiz stres size kar kaliyor ve bebeginiz etkileniyor tevekkul etmek lazim

soru

Büşra

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Benim kardesimee de doum sendromlu diyorlar ama gidip test yapmaktan korkuyoruz herseyi normal sadece göz cecekikligi benziyor diyorlar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Büşra,

Korkularınızı anlıyorum, ancak kesin bir teşhis koymak ve doğru bilgiye sahip olmak için test yaptırmanız çok önemli. Uzman bir doktordan yardım alarak gerekli testleri yaptırmanız, kardeşinizin sağlığı ve geleceği için en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler diliyorum.

2. Cevap
cevap

Mervegul

Iyi günler büşra hanım eğer böyle bir endişeniz varsa bi an önce test yaptırmalısınız ona göre davranmayı ve şoku bi an önce atlatmayı isteyin. Çünkü gecikmiş tedavi bebeğin zamanı için çok önemli bilinçsiz yapilan herşey ona zarar verebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Down Sendromu Hikayeleri

Down Sendromu Hikayeleri

Popüler İçerikler

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Down Sendromu Kan Testi

Down Sendromu Kan Testi

Hayvanlarda Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Hayvanlarda Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Eğitimi

Down Sendromu Eğitimi

Tüp Bebekte Down Sendromu Riski Nedir?

Tüp Bebekte Down Sendromu Riski Nedir?